Профилактика на лаптоп

Защо своевременната профилактика е важна за доброто състояние и производителността на Вашия лаптоп?

Сигурно сте забелязали, че с времето лаптопите започват да работят все по бавно. Това се дължи на няколко основни неща. С времето термопастата която свързва процесора и радиатора на Вашия лаптоп се втвърдява и губи качествата си. Поради тази причина се затруднява контакта на охладителната част със самия процесор, видеокарта и други важни за пълноценното функциониране на вашия лаптоп модули. Едни от основните признаци за това остаряване на термопастата са честото включване на вентилатора, забавяне в производителността на лаптопа, сини екрани и други проблеми с производителността. Друг често срещан проблем е натрупването на замърсявания и прах в областта на радиатора на лаптопа.

Замърсен вентилатор
Замърсен вентилатор

Това замърсяване в повечето случай не се забелязва външно поради малките отвори за охлаждане на лаптопа. Поради същата причина външното почистване на това замърсяване не винаги води до съществени подобрения в производителността на вашия лаптоп. Подобни външни почиствания на лаптопа също така имат и краткотраен ефект. За доброто почистване е нужно лаптопа да бъде разглобен. За жалост разглобяването и профилактиката на лаптоп в домашни условия крие доста рискове. Липсата на опит при профилактиката на лаптопа ви може да доведе до механични повреди по корпуса на лаптопа. Възможно е прекъсване на лентовите кабели към монитора, клавиатурата, камерата и други. Също така статичното електричество натупано по вас може да повреди чиповете на вашия лаптоп и да доведе до по сериозни и скъпи ремонти.

Друг признак на нужда от профилактика за вашия лаптоп е повишаването на шума от вентилатора. Това се получава поради загубата на смазващи вещества в самия вентилатор. Друга причина за повишаването на шума е натрупването на прах и замърсявания по вентилатора.

Симптоми за нуждата от профилактика:

  • Забавяне на работата на лаптопа
  • Често появяване на син екран
  • Често включване на вентилатора
  • Загряване и прегряване на лаптопа
  • Нежелано гаснене и рестартиране по време на работа

Рискове от отлагането на профилактика. 

Честото прегряване на лаптопа може да доведе до изгаряне на процесора, видеокартата, дънната платка и други електронни компоненти на Вашия лаптоп.

Син екран
Син екран

 

 

 

 

 

 

Проблем с видео карта
Прегряла видео карта

Ето и един видео клип как протича профилактиката на един лаптоп.

Ако се притеснявате, че няма да се справите сами, не се притеснявайте да се свържете с нас и ние ще извършим тази профилактика на Вашия лаптоп.

Контакти – Лаптоп Ремонти

гр. София жк. Лозенец, ул. Милин камък №7

Тел :  0897 955 606

Контакти

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *